İstanbul
Dinamizm, tarih, doğa, kültür, sanat ve tabii ki yemek! İstanbul, 15 milyonluk nüfusuyla dünyanın en hareketli yerlerinden. Şehrin en merkezi noktalarındaki Rentaral şubelerinden araç kiralama ve rentacar hizmeti alarak İstanbul'u keşfetmek ise en kolay ulaşım seçeneklerinden biri. Sultanahmet’te Ayasofya’dan girdiniz Arkeoloji Müzeleri’nden çıktınız; alışveriş destinasyonlarınızda Nişantaşı ve Kapalıçarşı’ya Karaköy ve Galata hattını eklediniz; Adalar’a uzanıp sokakları arşınladınız, Caddebostan sahilinde yürüyüp Bağdat Caddesi mekânlarında yorgunluk attınız. Şimdi şehrin merkezinden sıyrılıp nerelere kaçabileceğinize bakalım.
Polonezköy
İstanbul doğasının zenginliğini içinize çekebileceğiniz bir yer Polonezköy. Polonyalı sürgünlerin siyasi lideri Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulmasıyla burada yerleşim başlamış ve adını kurucusundan alarak Adampol diye adlandırılmış. Çam, gürgen, meşe, köknar, kestane ağaçlarıyla bezeli bir ormanın içinde kalan Polonezköy, her yıl Haziran ortalarındaki Kiraz Festivali ile eski geleneksel giysilerin sandıklardan çıkarıldığı günler yaşatıyor. Artık Polonyalı nüfus çok az olsa da geçmişini bu tür etkinliklerle canlı tutan bir yer burası. Ziyaretçilerine, meşhur sabah kahvaltıları, köy meydanı ve pazar yeri turları, fayton gezileri, bisikletçilerin favorisi BMX parkuru gibi etkinlikler vadediyor. Köyün tarihini merak edenler Zofia Teyze'nin Anı Evi’ne gidebilir, Polonya mezarlığında ilginç anıt mezarlar arasında gezinti yapabilir, Czestochova Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edebilir ve tabii ki Polonezköy’ün meşhur yeşil alanlarında pikniğe gidebilir.
Ulaşım: Kadıköy merkezine 29 km uzaklıktaki Polonezköy’e 45 dakikada ulaşmanız mümkün. Avrupa yakasındakiler, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Kavacık çıkışından sonra 12 kilometrelik bir yolla Polonezköy’e bir saatten kısa sürede ulaşabilir.
Atatürk Havaalanı’ndan: 46 km
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan: 47 km
Kıyıköy
Bizans’tan beri sayfiye yeri olan Kıyıköy ya da eski adıyla Salmidres, sizi uzun plajlarıyla karşılıyor. Kaz Limanı ve Selvez Koyu, diğer plajlarına göre daha sakin. Otomobilinizle 18 km daha yol alıp Kastro’ya giderseniz 500 metrelik uzunluğuyla Akdeniz havasında bir plaja adım atmış olacaksınız. Pabuçdere’ye inerken ormanın içinde kalan Ceneviz kalıntısı Aya Nikola Manastırı, kayaların içine oyulmuş tarihi bir inziva noktası.
Ulaşım: Kırklareli, Vize’ye bağlı Kıyıköy, İstanbul şehir merkezine 160 kilometre uzaklıkta. Çerkezköy-Saray yolunu takip ederek 2,5 saat sürüş mesafesinde.
Atatürk Havaalanı’ndan: 149 km
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan: 198 km
Kerpe ve Kefken
Karadeniz kıyılarında iki komşu belde Kerpe ve Kefken. Kerpe koyu, yazlıkçıların da tercih ettiği bir yer olması nedeniyle sakin bir gezi için en ideal dönemini, denizin hâlâ o tatlı ısısını koruduğu eylül ve ekim aylarında yaşatıyor. Plaj önündeki kafe ve restoranlarda bir şeyler atıştırıp koyun iki tarafındaki kayalıklarda manzaranın keyfine varabilirsiniz. Şnorkel tutkunlarını kayalıkların altında güzel sürprizler bekliyor. Miço Burnu’ndaki anıt kayalar ve Kefken’in ünlü pembe kayalarını da görmeden dönmeyin. Kerpe ile Kefken arasındaki sığ kumsalın yanı sıra Kefken’in popüler sahili Cebeci; ayrıca Kovanağzı Plajı ve Kapri Koyu yüzmek için tercih edilen yerler.
Ulaşım: Kocaeli’nin Kandıra ilçesinin kuzeyinde kalan Kerpe’ye ulaşmak için İzmit tünellerini geçerek şehir merkezine girmeden Kandıra ayrımına geldikten sonra direkt Kerpe’ye ulaşılıyor. İstanbul şehir merkezinden yolculuk süresi 1 saat 50 dakika. Kerpe’den 10 kilometre sonra ise Kefken var.
Atatürk Havaalanı’ndan: 182 km
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan: 130 km
Mürefte
Üzüm bağlarıyla ünlü ola Mürefte, özellikle ağustos sonundan ekim ortasına dek bağbozumu ve şarap tadımı atölyeleriyle tatlı bir hareketlilik yaşıyor. 600 metre rakımıyla güzel bir manzara vadeden ama turistik bir tesis bulunmayan Doluca Tepesi, volkanik geçmişiyle bu topraklara bereket kazandırmış. Semillion, yapıncak, gamay, şensu papazkarası gibi üzümler Mürefte’nin hazineleri. Mürefte yolu üzerindeki Feyzi Kutman Şarap Müzesi, Türkiye’de alanındaki tek müze. 19. yüzyıldan kalma eski bir şarapevinden dönüştürülen müze binası, ilkel şarap yapım aletlerinden sanat koleksiyonuna şaraba dair geniş bir bakış açısına sahip. Yakınlardaki Hoşköy’ü ve Hoşköy Hora Feneri’ni ziyaret etmeyi de unutmayın.
Ulaşım: Tekirdağ’a bağlı olan Mürefte İstanbul’a 230 kilometre uzaklıkta. TEM Kınalı çıkışından Tekirdağ yönüne gidip; Keşan istikametine doğru yol alın, Şarköy sapağından tabelaları izleyince trafik olmadığı takdirde 2 saat 55 dakika sonra Mürefte’desiniz.
Atatürk Havaalanı’ndan: 197 km
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan: 249 km
Sapanca ve Maşukiye
İştah açan temiz havasına yakışan lezzetleriyle Sapanca sizi yeşil doğasıyla kucaklamaya hazır. Göl kıyısı çevresinde yürüyüş, yakınındaki İstanbuldere ve Kırkpınar’a yapabileceğiniz geziler, özellikle Kırkpınar’daki Naturel Botanik Parkı gezisiyle burada ailece harika vakit geçirebilirsiniz. Yayla havası almak isteyenler Maşukiye’nin Kirazlı Yaylası’nı da bir köşeye not alsın.
Ulaşım: İstanbul’a 120 kilometre uzaklıkta olan Sapanca’ya TEM üzerinden İzmit istikametine doğru devam edip, Sapanca gişelerinden çıkarak yaklaşık bir saatte ulaşabilirsiniz.
Atatürk Havaalanı’ndan: 150 km
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan: 99 km